Skip to main content
Image
Loading
Home โ€บ Blog โ€บ Important MCQs โ€บ Question Paper Hotal Management MCA
Important MCQs

Question Paper Hotal Management MCA

EEnvatX Team16 Oct 20261 min read
Question Paper Hotal Management MCA

Q1. An I/O processor controls the flow of information between

  1. cache memory and I/O devices
  2. main memory and I/O devices
  3. two I/O devices
  4. cache and main memories

Answer: B

Q2. Which of following devices will take highest time in taking the backup of the data from a computer?

  1. Magnetic disk
  2. Pen drive
  3. CD
  4. Magnetic tape

Answer: D

Q3. ROM is a kind of

  1. primary memory
  2. cache memory
  3. removable memory
  4. secondary memory

Answer: D

Q4. The errors that can be pointed out by compilers are

  1. syntax errors
  2. semantic errors
  3. logical errors
  4. internal errors

Answer: A

Q5. Let x = 11111010 and y = 00001010 be two 8-bit 2โ€™s complement numbers. Their product in 2โ€™s complement notation is

  1. 11000100
  2. 10011100
  3. 10100101
  4. 11010101

Answer: A

Q6. The range of numbers that can be stored in 8 bits, if negative numbers are stored in 2โ€™s complement form is

  1. โ€“128 to + 128
  2. โ€“128 to + 127
  3. โ€“127 to + 128
  4. โ€“127 to + 127

Answer: B

Q7. Primary storage is ....... as compared to secondary memory.

  1. slow and expensive
  2. fast and inexpensive
  3. fast and expensive
  4. slow and inexpensive

Answer: C

Q8. Which of the following units is used to supervise each instruction in the CPU?

  1. Control unit
  2. Accumulator
  3. ALU
  4. Control Register

Answer: A

Q9. (2FAOC)16 is equivalent to

  1. (195 084)10
  2. (001011111010 00001100)2
  3. Both (a) and (b)
  4. None of the above

Answer: C

Q10. The decimal equivalent of octal number 111010 is

  1. 81
  2. 72
  3. 71
  4. 61

Answer: B

For More Question Paper Hotal Managment MCA - Click Here

Management combo
๐ŸŽ COMBO OFFER
Management โ€“ Complete Pack
20 Mock Tests (10 Eng + 10 Hin) + 1,500 MCQ eBook
โ‚น251โ‚น500
Get the Combo โ†’
Management Combo
โ‚น251 ยท 20 Mock Tests
View โ†’