Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Question Paper Kerala G.K.
Important MCQs

Question Paper Kerala G.K.

EEnvatX Team16 Oct 20261 min read
Question Paper Kerala G.K.

Q1. When did Vaikom Satyagraha took place in Kerela?

  1. 1923
  2. 1924
  3. 1925
  4. 1926

Ans. B.

Q2. Who among the following is the only person from Kerela to become President of Indian National Congress?

  1. C. Sankaran Nair
  2. G.P. Pillao
  3. K. Madhavan Nair
  4. Gopala

Ans. C.

Q3. During which year princely states of Travancore and Cochin merged?

  1. 1951
  2. 1950
  3. 1949
  4. 1960

Answer: C

Q4. Which was the main centre of Salt Satyagraha in Kerala?

  1. Malabar
  2. Cochin
  3. Travancore
  4. None of these

Answer: A

Q5. When the State of Kerala came into existence?

  1. 1 November
  2. 1 November
  3. 11 November
  4. 1 December

Answer: A

Q6. When did Malabar Mutiny took place in Kerala?

  1. 1921
  2. 1922
  3. 1931
  4. 1932

Answer: A

Q7. In which year the First All Kerala Political Conference Was held?

  1. 1920
  2. 1921
  3. 1922
  4. 1923

Answer: B

Q8. Who was the editor of ‘Madras Standard ‘ during unindependent India in Kerala?

  1. G.P. Pillai
  2. C. Sankaran Nir

C . K. Madhvan

D. Gopala Menon

Ans. A

Q9. Name the leader from Kerala who became the General Secretary of Indian National Congress twice .

  1. C. Sankaran Nair
  2. K. Madhavan Nair
  3. Veluthampy Dalava
  4. G. P. Pillai

Ans. D.

Q10. Moppilas Revolt took place in which state during British Period?

  1. Kerala
  2. Tamil Nadu
  3. Karnataka
  4. Andhra Pradesh

Ans. A.

For More Question Paper Kerala G.K. - Click Here