Question Paper Medical WB

Q1. Two spherical bodies of mass M and 5 M radii R and 2R respectively are released in free space with initial separation between their centres equal to 12 R. if they attract each other due to gravitaional force only, then the distance covered by the smaller body justbefore collosion, is:
- 1.5 R
- 2.5 R
- 4.5 R
- 7.5 R
Answer: D
Q2. A satellite orbiting the earth in a circular orbit of radius R coompletes one revolution in 3 h. if orbital radius of geostationary satellite is 36,000 km, orbital radius of earth is:
- 6000 km
- 9000 km
- 12000 km
- 15000 km
Answer: B
Q3. A wire can be broken by applying a load of 200 N. the force required to break anothet wire of the same length and same material, but double in diameter is:
- 200 N
- 400 N
- 600 N
- 800 N
Answer: D
Q4. If mass-energy equivalce is taken into account, when water is cooled to form ice, the mass of water should:
- increase
- remain unchanged
- decrease
- first increase then decrease
Answer: A
Q5. The neck and bottom of a bottle are 3 cm and 15 cm in radius respectively. If the cork is pressed with a force 12 N in the neck of the botle, then force exerted on the bottom of the bottle is:
- 30 N
- 150 N
- 300 N
- 600 N
Answer: C
Q6. A square wire frame of size L is dipped in a liquid. On taking out a memberane is formed. If the surface tension of liquid is T, then force nacting on a frame will be:
- 2T L
- 4T L
- 8T L
- 16T L
Answer: C
Q7. A 20 cm long capillary tube is dipped in water. The water rises up to 8 cm, if entire arrangement is put in a freely falling elevator, the lenhth of water column in the capillary tube will be:
- 4 cm
- 8 cm
- 10 cm
- 20 cm
Answer: D
Q8. A metal plate of area 10 3 cm 2 rests on a layer of oil 6 mm thick. A tangitial force of 10 -2 N is applied on it to move it with a constant velocity of 6cms -1 . The coefficient of viscosity of the liquid is:
- 0.1 poise
- 0.5 poise
- 0.7 poise
- 0.9 poise
Answer: A
Q9. Sixty four spherical rain drops of equal size are falling vertically through air with a terminal celocity 1.5 ms -1 . If these drops coelesce to form a big spherical drop, then terminal velocity of big drop is:
- 8 ms -1
- 16 ms -1
- 24 ms -1
- 8 ms -1
Answer: C
Q10. A cylinder of hight 20 m is completely filled with water. The velocity of efflux of water (in ms -1 ) through a hole on the side wall of the cylinder near its bottom, is:
- 10
- 20
- 25.5
- 5
Answer: B
For More Question Paper Medical WB - Click Here


