Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Question Paper Rajasthan G.K.
Important MCQs

Question Paper Rajasthan G.K.

EEnvatX Team16 Oct 20261 min read
Question Paper Rajasthan G.K.

Q1. The district of Rajasthan which touches the boundary of Uttar Pradesh —

  1. Bharatpur
  2. Jaipur
  3. Kota
  4. Pali

Answer: A

Q2. Who gave the name "Rajputana" for the Rajasthan State and in which year?

  1. Col. Tod; 1806
  2. Fahien; 633
  3. George Thomas; 1800
  4. Max Muller; 1815

Answer: C

Q3. Which of the following districts of Rajasthan has longest boundary which touches Pakistan?

  1. Barmer
  2. Bikaner
  3. Jaisalmer
  4. Ganganagar

Answer: C

Q4. Rajasthan Day is organized on —

  1. 20th March
  2. 29th March
  3. 30th March
  4. 31st March

Answer: C

Q5. Which among the following states not touches the boundry of Rajasthan ?

  1. Bihar
  2. Madhya Pradesh
  3. Punjab
  4. Uttar Pradesh

Answer: A

Q6. Which area of Rajasthan State was known as 'Maru Kantar in the Ramayana' ?

  1. Bagar Region
  2. Shekhawati Region
  3. South-East Plateau
  4. Western Rajasthan

Answer: D

Q7. Which of the following Pakistani District do not make border with Rajasthan—

  1. Khairpur
  2. Meerpur Khas
  3. Sukkur
  4. Tharparkar

Answer: B

Q8. The correct sequence in descending order of the given districts in terms of density of population in 2011 is —

  1. Kota, Ajmer, Ganganagar and Churu
  2. Jaipur, Bharatpur, Dausa and Alwar
  3. Jaipur, Bharatpur, Alwar and Dausa
  4. Alwar, Dausa, Ajmer and Churu

Answer: B

Q9. Adjacent district in Rajasthan are — (A) Churu, Jhunjhunu, Jaipur

  1. Jhalawar, Bundi, Tonk
  2. Sirohi, Barmer, Jaisalmer
  3. Sirohi, pali, Nagaur

Answer: D

Q10. State bird of Rajasthan is —

  1. Ch inkara
  2. Godawan
  3. Neelgai
  4. Peacock

Answer: B

For More Question Paper Rajasthan G.K. - Click Here