Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Question Paper UGC - NET - Teaching & Research Aptitude
Important MCQs

Question Paper UGC - NET - Teaching & Research Aptitude

EEnvatX Team16 Oct 20262 min read
Question Paper UGC - NET - Teaching & Research Aptitude

Q1. Namita and Samita are brilliant and studious. Anita and Karabi are obedient and irregular. Babita and Namita are irregular but brilliant. Samita and Kabita are regular and obedient. Who among them is/are brilliant, obedient, regular and studious ?

  1. Samita alone
  2. Namita and Samita
  3. Kabita alone
  4. Anita alone

Answer: A

Q2. Warrior is related to sword, carpenter is related to saw, farmer is related to plough. In the same way, the author is related to :

  1. Book
  2. Fame
  3. Reader
  4. Pen

Answer: B

Q3. “A man ought no more to value himself for being wiser than a woman if he owes his advantage to a better education, than he ought to boast of his courage for beating a man when his hands were tied.” The above passage is an instance of :

  1. Deductive argument
  2. Hypothetical argument
  3. Analogical argument
  4. Factual argument

Answer: C

Q4. By which of the following proposition, the proposition ‘wise men are hardly afraid of death’ is contradicted ?

  1. Some wise men are afraid of death
  2. All wise men are afraid of death
  3. No wise men is afraid of death
  4. Some wise men are not afraid of death

Answer: B

Q5. When in a group of propositions, one proposition is claimed to follow from the others, that group of propositions is called :

  1. An argument
  2. A valid argument
  3. An explanation
  4. An invalid argument

Answer: A

Q6. Binary equivalent for decimal number 35 is :

  1. 100011
  2. 110001
  3. 110101
  4. 101011

Answer: A

Q7. gif, jpg, bmp, png are used as extensions of files which store :

  1. audio data
  2. image data
  3. video data
  4. text data

Answer: B

Q8. Symbols A-F are used in which one of the following ?

  1. Binary number system
  2. Decimal number system
  3. Hexadecimal number system
  4. Octal number system

Answer: C

Q9. One of the anthropogenic source of gaseous pollutants chlorofluorocarbons (CFCs) in air is :

  1. Cement industry
  2. Fertiliser industry
  3. Foam industry
  4. Pesticide industry

Answer: C

Q10. In terms of total CO 2 emissions from a country, identify the correct sequence :

  1. USA > China > India > Russia
  2. China > USA > India > Russia
  3. China > USA > Russia > India
  4. USA > China > Russia > India

Answer: B

For More Question Paper UGC - NET - Teaching & Research Aptitude - Click Here