Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Question with Answer B. Pharma
Important MCQs

Question with Answer B. Pharma

EEnvatX Team16 Oct 20262 min read
Question with Answer B. Pharma

Q1. In which syndrome the somatic cells of males have Barr bodies in their nuclei?

  1. Kline felter’s
  2. Down’s
  3. Turner’s
  4. Edward’s

Answer: A

Q2. In ADA gene therapy, identify the vector used to introduce the functional ADA cDNA into lymphocytes:

  1. 1 antitrypsin
  2. pBR 322
  3. Retrovirus
  4. alpha-lactalbumin

Answer: C

Q3. choose the correct statement with reference to reproduction in paramecium:

  1. The micronucleus divides by mitosis and the macronucleus by amitosis
  2. The micronucleus is polyploidy and the macronucleus is diploid
  3. After karyokinesis the parent cell divides into two daughter cells, anterior proter and posterior opisthe
  4. It undergoes transverse binary fission during favourable conditions

Answer: D

Q4. Which one of the following diseases is not treated by Inactivated Whole Agent Vaccines’/

  1. Typhoid
  2. Hepatitis-A
  3. Bubonic Plague
  4. Cholera

Answer: A

Q5. A message signal of frequency w m is superposed on carrier wave of frequency w c to get an amplitude modulated wave (AM) m . Then, one of the angular frequencies of the AM wave is:

  1. equal to the amplitude of the carrier wave
  2. equal to the amplitude index of the carrier wave
  3. equal to the angular frequency of carrier wave
  4. equal to the modulation of carrier wave

Answer: C

Q6. according to Rayleigh Scattering law:

  1. The lightv of only longer wavelengths is scattered more in earth’s atmosphere
  2. Small-sized dust particles scatter preferentially smaller wavelengths of light
  3. The large size dust particles scatter only light of short wavelengths
  4. the light coming from sodium lamps show Rayleigh Scattering very efficiently by large sized dust particles

Answer: B

Q7. A telescope using an eye piece of focal length 3 cm has a magnification 10 in normal adjustment. If the Telescope is now used to view an object placed at a distance of 180 cm from the objective, the new length of the Telescope is (assume that the final image is at infinity):

  1. 36 cm
  2. 39 cm
  3. 32 cm
  4. 33 cm

Answer: B

Q8. In Gallium arsenide material, Ohm’s law does not hold good because:

  1. current remains constant for any value of voltage
  2. resistance is infinite
  3. negative resistance exists in the voltage current variation
  4. current goes to infinite at very low voltages

Answer: C

Q9. A bar magnet of magnetic moment 20 J/T lies aligned with the direction of a uniform magnetic field of 0.25 T. The amount of work required to turn the magnet so as to align its magnetic moment normal to the field direction is:

  1. 0.10 J
  2. 0.5 J
  3. 0.3 J
  4. 5.0 J

Answer: D

Q10. In Davisson-germer experiment, the decrease of the wavelength of the electron wave was done by:

  1. keeping more distance between the anode and filament
  2. keeping the same potential difference between anode and filament
  3. decreasing the potential difference between anode and filament
  4. increasing the potential difference between anode and filament

Answer: D

For More Question with Answer B. Pharma - Click Here