Skip to main content
Image
Loading
Home โ€บ Blog โ€บ Important MCQs โ€บ Question with Answer BSNL (JAO)
Important MCQs

Question with Answer BSNL (JAO)

EEnvatX Team16 Oct 20262 min read
Question with Answer BSNL (JAO)

Q1. A bearer of a share warrant of a company is

  1. A member of the company
  2. Not a member of the company unless the Articles otherwise provide
  3. A member subject to certain conditions
  4. None of these

Answer: D

Q2. If a company refuse to register a transfer of shares it must notify its refusal to the transfer within

  1. 15 days of its refusal
  2. 1 month of its refusal
  3. 2 months of its refusal
  4. 3 months of its refusal

Answer: C

Q3. In the case of a public company the transferor or transferee may appeal against any refusal of the company to register the the transfer to

  1. The court
  2. The Company Law Board
  3. The general body of shareholders
  4. The Board of Directors

Answer: B

Q4. A transferee becomes 'a member of a company when

  1. The instrument of transfer is presented to the prescribed authority
  2. The instrument of transfer is presented to the company
  3. The instrument of transferd is registered by the company
  4. The company acknowledge receipt the instrument Of transfer

Answer: C

Q5. The shareholders of a company in a general meeting can

  1. Insists on payment of dividend at a certain rate
  2. Increase the rate of dividend recommended by the Board of Director but cannot decrease it
  3. Descrease the rate of dividend recommended by the Board of Directors but cannot decrease it
  4. Remove the director for recommended a low rate of dividend

Answer: C

Q6. The statutory meeting of a public company must be held

  1. Within 1 year of its incorporation
  2. Within 6 months of its incorporation
  3. Within 6 months of its commencement of business
  4. Within a period of not less than 1 month and not more than 6 months from the date at which the company is entitled to commence business

Answer: D

Q7. The proper authority for convening a general meeting of a company is the

  1. Board of Directors
  2. Managing Director
  3. Chairman of the Board of Directors
  4. Shareholders

Answer: A

Q8. Proxy .is appointed by a shareholder to

  1. Vote at meeting of the shareholders
  2. Speak at a meeting of the shareholders
  3. Speak and vote at a meeting of the share holders
  4. Attend the meeting without the right to vote or to speak

Answer: A

Q9. A special resolution must be filed with the Registrar for registration within

  1. 14 days of its passing
  2. 21 days of its passing
  3. 30 days of its passing
  4. 45 days of its passing

Answer: C

Q10. The office of a director becomes vacant if he, fails to obtain his qualification shares, if any within

  1. 30 days of his appointment
  2. 1 month of his appointment
  3. 2 months of his appointment
  4. 3 months of his appointment

Answer: C

For More Question with Answer BSNL (JAO) - Click Here

BSNL JAO combo
๐ŸŽ COMBO OFFER
BSNL JAO โ€“ Complete Pack
30 Mock Tests (20 Eng + 10 Hin) + 1,000 MCQ eBook
โ‚น251โ‚น500
Get the Combo โ†’
BSNL JAO Combo
โ‚น251 ยท 30 Mock Tests
View โ†’