Question with Answer BSNL (JE)

Q1. A sum of three numbers is 140. First number is twice the second number and 4 times the third number. The highest number will be :
- 60
- 120
- 90
- 80
Answer: D
Q2. In a broadcast superheterodyne receiver, the :
- local oscillator operates below the signal frequency
- mixer input must be tuned to the signal frequency
- local oscillator frequency is normally double the IF
- RF amplifier normally works at 455 kHz above the carrier frequency
Answer: B
Q3. Find the wrong spelling word :
- empanel
- endenger
- denigrate
- tantamount
Answer: B
Q4. Which one of the following will give the sum of full-adder as output ?
- Three input majority circuit
- Three bit parity checker
- Three bit comparator
- Three bit counter
Answer: D
Q5. The HV anode supply for the picture tube of TV receiver is generated in the :
- mains transformer
- vertical output stage
- horizontal output stage
- horizontal deflection oscillator
Answer: C
Q6. The impedance of a 10ฮผF capacitor at 50 Hz.
- 314
- 318
- 3180
- 31
Answer: B
Q7. When the modulation index of AM wave is doubled, antenna current is also doubled. The AM system being used is :
- A3H
- A5C
- A3J
- A3
Answer: C
Q8. If negative feedback is introduced in an amplifier in a shunt current configuration, then the input resistance will :
- increase
- remain the same
- decrease
- increase, decrease or remain the same depending upon input
Answer: C
Q9. In control system compensation methods, lead compensation network :
- achieve the desired results through the merits of its attenuation properties at high frequencies
- in the frequency domain decreases the bandwidth but increases phase margin
- in the frequency domain increases the bandwidth and phase margin
- improves steady-state accuracy but reduces bandwidth
Answer: B
Q10. Since noise phase-modulates the FM wave, as the noise sideband frequency approaches the carrier frequency, the noise amplitude :
- remains constant
- is decreased
- is increased
- is equalized
Answer: B
For More Question with Answer BSNL (JE) - Click Here


