Question with Answer BSNL JE

- Which of the following are included in the architecture of computer ?
- Addressing modes, design of CPU
- Instruction set, data formats
- Secondary memory, operating system
Select the correct answer using the codes given below :
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans (c)
Q2. Two thin parallel wires are carrying current along the same direction. The force experienced by one due to the other is :
- Parallel to lines
- Perpendicular to the lines and attractive
- Perpendicular to the lines and repulsive
- Zero
Answer: B
Q3. 4mW of 0.5 micron radiation falls on a photo detector. If the quantum efficiency is 80 percent, the number of free charge carriers (electrons) generated per second would be :
- 8 x 10 15
- 8 x 10 16
- 8 x 10 14
- 8 x 10 9
Answer: C
Q4. In a feedback amplifier configuration, the output impedance of the amplifier (A) in the presence of feedback is :
- Larger than the output impedance that would be there if the feedback was absent
- Smaller than the input impedance that would be there if the feedback was absent
- The same as that in the absence of the feedback
- None of these
Answer: D
Q5. The intrinsic carrier concentration of silicon sample at 300 K is 1.5 x 10 16 /m 3 . If after doping, the number of majority carriers is 5 x 10 20 /m 3 , the minority carrier density is :
- 4.50 x 10 12 /m 3
- 3.33 x 10 4 /m 3
- 5.00 x 10 20 /m 3
- 3.00 x 10- 5 /m 3
Answer: B
Q6. A bidirectional thyristor without fate contact is also known by the name of :
- SCR
- SCS
- SUS
- Diac
Answer: D
Q7. A 4-bit UP/DOWN, binary ripple counter is initially reset to (0000). The UP/DOWN mode select input designated as U /D on the pin connection diagram of the IC is tied to HIGH level. What will be the counter output status after the first clock pulse.
- 0001
- 1000
- 1111
- None of these
Answer: B
Q8. The IC type number 74C00 belongs to :
- Standard TTL logic family
- High speed TTL family
- CMOS family pin compatible with TTL
- None of these
Answer: A
Q9. The slew rate of an opamp limits its large signal bandwidth and is measured in :
- Volts per microsecond
- Microvolts per second
- Volts per degree Celsius
- It is a dimensionless quantity
Answer: B
Q10. One of the following IC timer type numbers can be classified as a digital timer.
- IC 555
- IC 556
- IC 558
- 7240
Answer: D
For More Question with Answer BSNL JE - Click Here


