Question with Answer Civil Judge & Public

Q1. Which of the following is not an essential search-procedure under Sec. 100 of Code of Criminal Procedure ?
- Calling upon two independent and respectable inhabitants of the locality to witness the search
- Signing of search-memo by the witnesses to search
- Attendanc of occupant of the place during the search
- Signature of the accused on the search-list
Answer: D
Q2. No wife shall be entitled to receive maintenance from her husband under Sec. 125 of Code of Criminal Procedure if she-
- has obtained a divorce from her husband and has not remarried
- is unable to maintain herself
- refused to live with her husband on the ground that he keeps a mistress
- is living in adultery
Answer: D
Q3. On the non-completion of investigation, I.e., failure of the prosecution to file charge sheet within the prescribed period of 90 or 60 days, as given in Section 167 of Code of Criminal Procedure, the-
- accused person is to be discharged unconditionally
- accused person shall be released on bail if he is prepared to and does furnish bail
- right of the accused person to be released on bail could be defeated by the subsequent filing of the charge sheet under any circumstance
- None of these
Answer: B
Q4. 'G', a 17 years old girl, was married to 'H'. 'H' during the subsistence of the said marriage entered into another marriage with 'P' The court may take cognizance for the offense of bigamy, if the complaint is brought by-
- her father, mother, brother, sister, son or daughter or by her father's or mother' brother or sister
- any other person related to her by blood, marriage or adoption. With the leave of the court
- some other person on her behalf, with leave of court, but where there is a guardian appointment in her respect, then only after such guardian has been heard.
- All these
Answer: D
Q5. 'A' is accused of an act which may amount to theft, or receiving stolen property or criminal breach of trust or cheating. At trial, former charge is framed only for the offense of theft. The evidence adduced at trial shows that he committed the offense of criminal breach of trust. He may be convinced-
- for the offense of theft only for which formal charge was framed
- for the offense of criminal breach of trust though he was not charged with such offense
- the trial is vitiated
- None of these
Answer: B
Q6. The categories of persons who may, without their consent, be charged and tried together include persons accused of-
- different offense committed in the course of the same transaction
- more than one offense of the same kind committed by them within the period of twelve months
- Neither (A) nor (B)
- Both (A) and (B)
Answer: A
Q7. 'F', a French National on a tourist visa to India was raped by a group of four boys, two days prior to her scheduled departure from India. FIR was registered on her statement and the offenders were chargesheeted. On being summoned by the Court to depose as a witness during trial, she refused to come to India on the ground of fear and inconvenience. Which of the following options is most appropriate for the Trial Court ?
- Issue non-bailable warrants against 'F' through Ministry of Home Affairs to compel appearance.
- Initiate proceedings for punishment for non-attendance by 'F' under Section 350 Cr. P.C.
- Drop 'F' as a witness and acquit the accused persons
- Issue a Commission for examination of 'F'
Answer: D
Q8. 'A' was acquitted of the charge for voluntarily causing grievous hurt by throwing acid on 'X', as the victim did not support the police version about involvement of 'A' in the incident,through grievous hurt by acid was proved. 'X' seeks compensation from the Tril Court. The Trial Court May-
- dismiss the claim because the accused was acquitted
- dismiss the claim because the victim turned hostile during trial
- consider making recommendations to the State Legal Services Authority for compensation to victim
- direct the accused to pay compensation to the victim on humanitarian grounds
Answer: C
Q9. 'A' faced trial for cheating 'Z' by dishonestly inducing him to lend money by knowingly pledging fake diamonds., 'Z' diet during trial and was survived by a son 'X'. 'X' moved an application in the Trial Court to compound the offense which of the following is the correct legal preposition?
- 'X' is not competent to compound the offense.
- On the death of complainant 'Z', the trial pproceedings shall abate.
- Court cannot entertain such an application after death of the complainant.
- 'X' can compound the offense with the consent of the Court.
Answer: D
Q10. Who can file an application for plea-Bargaining in the Court in which an offence is pending for trial?
- The Public Prosecutor
- The victim of the offense
- The Investigating Officer
- None of these
Answer: D
For More Question with Answer Civil Judge & Public - Click Here


