Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Question with Answer JEE Advance
Important MCQs

Question with Answer JEE Advance

EEnvatX Team16 Oct 20262 min read
Question with Answer JEE Advance

Q1. The diameter of a cylinder is measured using a Vernier calipers with no zero error. It is found that the zero of the Vernier scale lies between 5.10 cm and 5.15 cm of the main scale. The Vernier scale has 50 division equivalent to 2.45 cm. The 24 th division of the Vernier scale exactly coincides with one of the main scale divisions. The diameter of the cylinder is

  1. 5.112 cm
  2. 5.124
  3. 5.136
  4. 5.148

Answer: B

Q2. One end of a horizontal thick copper wire of length 2L and radius 2R is welded to an end of another horizontal thin copper wire of length L and radius R. When the arrangement is stretched by applying forces at two ends, the ratio of the elongation in the thin wire to that in the thick wire is

  1. 0.25
  2. 0.50
  3. 2.00
  4. 4.00

Answer: C

Q3. A pulse of light of duration 100 ns is absorbed completely by a small object initially at rest. Power of the pulse is 30 mV and the speed of light is 3 x 108 ms-1. The final momentum of the object is

  1. 0.3 x 10 -17 kg-ms -1
  2. 1.0 x 10 -17 kg-ms -1
  3. 3.0 x 10 -17 kg-ms -1
  4. 9.0 x 10 -17 kg-ms -1

Answer: B

Q4. Two non-reactive monoatomic ideal gases have their atomic masses in the ratio 2 : 3. The ratio of their partial pressures, when enclosed in a vessel kept at a constant temperature, is 4 : 3. The ratio of their densities is

  1. 1 : 4
  2. 1 : 2
  3. 6 : 9
  4. 8 : 9

Answer: D

Q5. A horizontal stretched string, fixed at two ends are vibrating in its fifth harmonic according to the equation, y(x, t) = (0.01 m) [sin(62.8 m-1)x] cos [(628 s -1 )t]. Assuming = 3.14, the correct statement(s) is(are)

  1. the number of nodes is 5
  2. the length of the string is 0.25 m
  3. the maximum displacement of the mid-point of the string from its

equilibrium position is 0.01 m

(d) the fundamental frequency is 100 Hz

Ans (b,c)

Q6. The standard enthalpies of formation of CO 2 (g), H 2 O( ) and glucose(s) at 25°C are -400 kJ/mol, -300 kJ/mol and -1300 kJ/mol and standard enthalpy of combustion per gram of glucose at 25°C is

  1. +2900 kJ
  2. -2900 kJ
  3. -16.11 kJ
  4. + 16.11 kJ

Answer: C

Q7. The compound that does not liberate CO2, on treatment with aqueous sodium bicarbonate solution, is

  1. benzoic acid
  2. benzenesulphonic acid
  3. salicylic acid
  4. carbolic acid (Phenol)

Answer: D

Q8. Concentrated nitric acid, upon long standing, turns yellow-brown due to the formation of

  1. NO
  2. NO 2
  3. N 2 O
  4. N 2 O 4

Answer: B

Q9. Upon treatment with ammoniacal H2S, the metal ion that precipitates as sulphide is

  1. Fe (III)
  2. Al (III)
  3. Mg (II)
  4. Zn (II)

Answer: D

Q10. Methylene blue, from its aqueous solution, is absorbed on activated charcoal at 25°C. For this process, the correct statement is

  1. the absorption requires activation at 25°C
  2. the absorption is accompanied by a decreases in enthalpy
  3. the absorption increases with increase of temperature
  4. the absorption is irreversible

Answer: B

For More Question with Answer JEE Advance - Click Here