Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Question with Answer Kerala G.K.
Important MCQs

Question with Answer Kerala G.K.

EEnvatX Team16 Oct 20261 min read
Question with Answer Kerala G.K.

1.Early inhabitants of Kerala belonged to the last phase of .......

A. Middle Stone Age

B. Early Stone Age

C. Iron Age

D. Copper Age

Ans. A

Q2. The first recorded history of Kerala seems inside the inscriptions Of.....

  1. Bindusara
  2. Ashoka
  3. pulkesin
  4. Copper Age

Answer: B

Q3. Which among the following is correct ?

  1. Ays --- North Kerela
  2. Cheras ---- central Kerela
  3. Ezhimalas ----South Kerela
  4. All of these

Ans . b

Q4. Kannur and wayanad districts were ruled by .......

  1. Ezhimalas
  2. Ays

C, Cheras

D. None of these

Ans. A.

Q5. Kannanar was a poet laureate of .....

  1. utiyam cheralatam
  2. Nedum Cheralatam
  3. Kuttuvam
  4. None of these

Ans. B.

Q6. Which among the following was a famous harbour town of Cheras?

  1. Vanchi
  2. Tyndis
  3. Muziris
  4. Both B and C

Answer: D

Q7. Who Founded the ‘Kollam Era ‘ of Kerala?

  1. Rajasekhara Varman
  2. Sthanu Ravi Varman
  3. Aditya-I
  4. Kulasekhara Alvar

Answer: A

Q8. Vasco-da-Gama arrived Calicut in.........

  1. 1502
  2. 1498
  3. 1458
  4. 1707

Answer: B

Q9. In which year Mahatma Gandhi Visited Vaikom ?

  1. 1928
  2. 1932
  3. 1924
  4. 1918

Ans. C.

Q10. Attingal Rebellion was broke out in ..........

  1. 1721
  2. 1728
  3. 1815
  4. 1803

Answer: A

For More Question with Answer Kerala G.K. - Click Here