Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Question with Answer Lakshadweep G. K.
Important MCQs

Question with Answer Lakshadweep G. K.

EEnvatX Team16 Oct 20261 min read
Question with Answer Lakshadweep G. K.

Q1. Which one is the capital of Lakshadweep :

  1. Amini
  2. Minicoy‎
  3. Kavaratti
  4. Andrott

Answer: C

Q2. Lakshadweep comes under the jurisdiction of the ___________ High Court.

  1. Kerala
  2. Goa
  3. Tamil Nadu
  4. Maharashtra

Answer: A

Q3. Total number of sub divisons in Lakshadweep is :

  1. 8
  2. 10
  3. 12
  4. 13

Answer: B

Q4. Total number of islands under Lakshadweep union territory is :

  1. 28
  2. 32
  3. 36
  4. 38

Answer: C

Q5. Lakshadweep was formerly known as ?

  1. Laccadive
  2. Lacoadive
  3. Loccodive
  4. Lokadive

Answer: A

Q6. The islands form the ______ Union Territory of India.

  1. Largest
  2. Smallest
  3. 2 nd Smallest
  4. None

Answer: B

Q7. The lagoon area of Lakshadweep covers about ?

  1. 3,900 km 2
  2. 4,500 km 2
  3. 4,800 km 2
  4. 4,200 km 2

Answer: D

8.The Territorial Waters area of Lakshadweep covers about ?

(A) 25,000 km 2

(B) 15,000 km 2

(C) 20,000 km 2

(D) 30,000 km 2

Ans (c)

9.The Exclusive Economic Zone area of Lakshadweep covers about ?

(A) 400,000 km 2

(B) 3,50,000 km 2

(C) 4,50,000 km 2

(D) 3,00,000 km 2

Ans (a)

Q10. Lakshadweep forms a single Indian district with _____ subdivisions.

  1. 8
  2. 14
  3. 17
  4. 10

Answer: D

For More Question with Answer Lakshadweep G. K. - Click Here