Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Question with Answer Mechanical Engineering
Important MCQs

Question with Answer Mechanical Engineering

EEnvatX Team16 Oct 20262 min read
Question with Answer Mechanical Engineering

Q1. Posion’s ratio is the ratio of

  1. Lateral stress to longitudinal stress
  2. Lateral stress to longitudinal strains

(c ) Lateral strain to longitudinal strain

(d) Shear stress to shear strain

Ans. C

Q2. On the application of a given load the length of a wire is stated to increase by 1mm. If the same force is now applied to a wire of same material but of the length and radius twice the first, the extension produced would be

  1. 0.25mm
  2. 0.5mm

(c )2.0mm

(d)4.0mm

Ans. B

Q3. The bulk modulus of elasticity

  1. does not increase with the pressure
  2. increases with the pressure

(c ) is large when fluid is more compressible

(d) is independent of pressure and viscosity

Ans. A

Q4. To express stress-strain relations for a linearaly elastic, homogeneous , isotropic material , minimum number of material constants needed are

  1. Two
  2. Three

(c ) Four

(d) One

Ans. C

Q5. A tension member with a cross-sectional area of 30mn² resists a load of 60kN. What is the normal stress induced on the plane of maximum shear stress ?

  1. 2 kN/mm²
  2. 1 kN/mm²

(c ) 4 kN/mm²

(d)3 kN/mm²

Ans. A

Q6. One end of a metallic rod is fixed rigidly and its temperature is raised. It will experience

  1. zero stress
  2. tensile stress

(c ) compressive stress

(d) None of the above

Ans. B

Q7. Select the proper sequence for the following :

  1. Proportional limit
  2. Elastic limit

(c ) Yield point

(d) Fracture /failure point

Ans. A

Q8. Select the correct answer out of the following alternatives about ‘Cyclic Stresses’

  1. That a material can tolerate are much greater than stresses produced under static loading
  2. Can lead to fatigue if the stress level is above the endurance limit

(c ) Can lead to fatigue if the stress level is below the endurance limit

(d) Are not introduced in the axle of a running train

Ans. C

Q9. If Mohr’s circle for a state of stress becomes a point, the state of stress is

  1. Pure shear state of stress
  2. Uniaxial state of stress
  3. Identical principal stresses
  4. None of the above

Answer: C

Q10. Mohr’s circle may be used to determine following stress on a inclined plane

  1. Normal stress
  2. Principle stress
  3. Tangential stress
  4. All of the above

Answer: D

Mechanical Engineering combo
🎁 COMBO OFFER
Mechanical Engineering – Complete Pack
40 Mock Tests (20 Eng + 20 Hin) + 1,000 MCQ eBook
₹251₹500
Get the Combo →
Mechanical Engineering Combo
₹251 · 40 Mock Tests
View →