Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Question with Answer NDA
Important MCQs

Question with Answer NDA

EEnvatX Team16 Oct 20261 min read
Question with Answer NDA

Q1. Three elements Na, S and O combine to form a compound Na 2 SO 3 . What is the valences of S in this compound?

  1. 2+
  2. 4+
  3. 6+
  4. 8+

Answer: B

Q2. Which one among the following is the equivalent weight of sulphuric acid?(Atomic weight: H=1, S=32, O=16)

  1. 98
  2. 60
  3. 100
  4. 49

Answer: D

Q3. Deionised water is produced by

  1. Calogen process
  2. Ion-exchange resin process
  3. Clark’s process
  4. Permutit process

Answer: A

Q4. Which one of the following is a double salt?

  1. K 4 [Fe(CN) 6 ]
  2. K 2 SO 4 .Al 2 (SO 4 ) 3 .24H 2 O
  3. CuSO 4 .5H 2 O
  4. NaCl

Answer: B

Q5. Which one among the following is the correct order the strength of acids?

  1. H 2 SO 4 > H 3 PO 3 > CH 3 COOH
  2. H 2 PO 3 > H 2 SO 4 > CH 3 COOH
  3. CH 3 COOH> H 3 PO 3 > H 2 SO 4
  4. CH 3 COOH > H 2 SO 4 > H 3 PO 3

Answer: A

Q6. In which among the following terrains the bore wells and canals can be dug easily?

  1. Gneiss, granites and basaltic terrain of Peninsular India.
  2. Rolling and donated hilly terrain of North-East India.
  3. Soft alluvium of the Northern Plains.
  4. Confined aquifer below the normal water table.

Answer: C

Q7. Wide range and variability in rainfall, torrential in character, reversal of winds and uncertain arrival are the characteristics of

  1. Westerlies
  2. Trade winds
  3. Monsoon
  4. Anti trade winds

Answer: C

Q8. In India, the Tropical Savanah (AW) type of climate prevails largely in

  1. Rajasthan desert region
  2. Penisular plateau region
  3. Jammu & Kashmir region
  4. North-Eastern region

Answer: B

Q9. The Nokrek biosphere reserve is located in

  1. Arunachal Pradesh
  2. Assam
  3. Sikkim
  4. Meghalaya

Answer: D

Q10. The Jury Act of 1827 was opposed by many Indians. One of the grounds for opposing it was that it denied both to the Hindus and Mohammedans the honor of a seat on the Grand Jury. Which among the following was known for his opposition to the Jury Act?

  1. Gopal Krishna Gokhale
  2. Lord Sinha
  3. Sir Syed Ahmed Khan
  4. Raja Rammohan Roy

Answer: D

For More Question with Answer NDA - Click Here