Question with Answer Olmpiad NSO

Q1. Ethene is produced when :
- Ethanol reacts with ethanoic acid in presence of few drops of conc. H2SO4
- Ethanol is oxidized with acidified potassium dichromate
- Ethanol is heated with excess of conc. H2SO4 at 443 K
- Ethanol reacts with sodium metal
Answer: C
Q2. Rasika mixed sugarcane juice with yeast and kept in covered and sealed pot for a few days. After opening the pot she noticed that the juice started giving a strong smell. She filtered the juice and filled it in bottles. What is the name of the process and what is the product formed ?
- Fermentation, Ethyl alcohol
- Decomposition, Glucose
- Esterification, Fructose
- Fermentation, Acetic acid
Answer: A
Q3. The portion left after removing a hydrogen atom from an alkane is called :
- Functional group
- Alkenyl group
- Alkyl group
- Phenyl group
Answer: B
Q4. The compound which gives brisk effervescene with sodium metal but not with sodium hydrogen carbonate is :
- Ethanol
- Ethanoic acid
- Both (a) & (b)
- None of these
Answer: A
Q5. Mark the wrong statement among the following.
- People sleeping in closed room with coal fire burning inside have died due to CO 2 poisoning.
- Flame is only produced when gaseous substances burn.
- Fullerenes are allotropes of carbon.
- Intake of methyl alcohol can cause death.
Answer: A
- Read the given statements and mark the correct option.
Statement 1 : Homologous series is a series of compounds having similar properties.
Statement 2 : The successive members of the homologous series differ by – CH2 group.
(a) Both statements 1 and 2 are true statement 2 is the correct explanation of statement 1.
(b) Both statements 1 and 2 are true but statement 2 is not correct explanation of statement 1
(c) Statement 1 is true but statement 2 is false
(d) Both statements 1 and 2 are false
Ans (b)
Q7. Identify X and Y respectively.
- NO 2 , CO 2
- CO, H 2
- SO 2 , CO 2
- CO 2 , H 2
Answer: B
Q8. Identify the mixture Z.
- Producer gas
- Water gas
- Coal gas
- Soda water
Answer: B
- Read the given statements and mark the correct option.
Statement 1 : Coal and petroleum are called fossil fuels.
Statement 2 : Fossil fuels are non-renewable sources of energy.
(a) Both statements 1 and 2 are true and statement 2 is the correct explanation of statement 1.
(b) Both statements 1 and 2 are true but statement 2 is not the correct explanation of statement 1.
(c) Statement 1 is true and statement 2 is false
(d) Both statements 1 and 2 are false
Ans (b)
Q10. Which of the following general formulae represents the alkyl group ?
- C n H 2n
- C n H 2n+1
- C n H 2n+2
- C n H 2n-1
Answer: B
For More Question with Answer Olmpiad NSO - Click Here


