Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Question with Answer Railway TC
Important MCQs

Question with Answer Railway TC

EEnvatX Team16 Oct 20261 min read
Question with Answer Railway TC

Q1. The freezer in a refrigerator is fitted near the top

  1. so that it can cool the whole interior by setting up convection currents
  2. without any specific purpose
  3. because of convenience
  4. none of these

Answer: A

Q2. By what process is heat transmitted from the filament of an evacuated electric bulb to the glass?

  1. Conduction
  2. Convection
  3. Radiation
  4. None of these

Answer: C

Q3. Hot coffee is poured simultaneously in four metallic tumblers painted outside with different types of paints. After some time, the coffee will be found coldest in the tumbler painted

  1. rough white
  2. shining white
  3. rough black
  4. shining black

Answer: C

Q4. For a given liquid, the rate of evaporation depends o

  1. the temperature of the liquid
  2. the temperature of air
  3. the surface area of the liquid
  4. all of these

Answer: D

Q5. Which of the following electromagnetic waves has the longest wave length?

  1. ultra-violet
  2. light rayd
  3. gamma rays
  4. infrared

Answer: D

Q6. In a wireless net, the different sets are tuned with help of the phenomenon known as

  1. interference
  2. beats
  3. interfence
  4. sound ranging

Answer: B

Q7. Sound travels through longer distances in the night than the day because of phenomenon of

  1. reflection of sound waves
  2. refraction of sound waves
  3. Doppler's effect
  4. Superposition of waves

Answer: B

Q8. When sound weaves pass through a small opening the waves are found to spread out in every direction from the opening. This is due to the phenomenon of

  1. diffraction
  2. scattering
  3. refraction
  4. total internal reflection

Answer: A

Q9. The velocity og sound increases with

  1. increase of frequency
  2. rise of pressure
  3. fall of humidity
  4. rise of humidity

Answer: D

Q10. If an explosion takes place at the bottom of a lake, the shock waves in water will be

  1. longitudinal
  2. transverse
  3. both longitudinal and transverse
  4. none of these

Answer: A

For More Question with Answer Railway TC - Click Here

Railway TC combo
🎁 COMBO OFFER
Railway TC – Complete Pack
100 Mock Tests (60 Eng + 40 Hin) + 5,000 MCQ eBook
₹251₹500
Get the Combo →
Railway TC Combo
₹251 · 100 Mock Tests
View →