Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Questions Biology Exam
Important MCQs

Questions Biology Exam

EEnvatX Team16 Oct 20262 min read
Questions Biology Exam

1: Which one of the following pairs of structures is correctly matched with their correct description?

(A) Structure Description Tibia and fibula Both form parts of knee joint

(B) Cartilage and cornea No blood supply but do require oxygen for respiratory need

(C) Shoulder joint and elbow joint Ball and socket type of joint

(D) Premolars and molars 20 in all and 3 rooted

Answer: B

2: Fastest distribution of some injectible material/medicine and with no risk of any kind can be achieved by injecting it into the

(A) muscles

(B) arteries

(C) veins

(D) lymph vessels

Answer: C

3: Which one of the following statements about the particular entity is true?

(A) Centromere is found in animal cells which produces aster during cell division

(B) The gene for producing insulin is present in every body cell

(C) Nucleosome is formed of nucleotides

(D) DNA consists of a core of eight histones

Answer: B

4: Which one of the following is a xerophytic plant in which the stem is modified into the flat green and succulent structure?

(A) Opuntia

(B) Casuarina

(C) Hydrilla

(D) Acacia

Answer: A

5: Which of the following is used in gene cloning?

(A) Nucleoids

(B) Lomasomes

(C) Mesosomes

(D) Plasmids

Answer: D

6: When domestic sewage mixes with river water

(A) small animals like rats will die after drinking river water

(B) the increased microbial activity releases micronutrients such as iron

(C) the increased microbial activity uses up dissolved oxygen

(D) the river water is still suitable for drinking as impurities are only about 0.1%

Answer: C

7: In which one of the following organism, its excretory organs are correctly stated?

(A) Humans — Kidneys, sebaceous glands and tear glands

(B) Earthworm — Pharyngeal, integumentary and septal nephridia

(C) Cockroach — Malpighian tubules and enteric caeca

(D) Frog — Kidneys, skin and buccal epithelium

Answer: B

8: The most apparent change during the evolutionary history of Homo sapiens is traced in

(A) loss of body hair

(B) walking upright

(C) shortening of the jaws

(D) remarkable increase in the brain size

Answer: D

9: Which one of the following is now commercially produced by biotechnolo procedures?

(A) Nicotine

(B) Morphine

(C) Quinine

(D) Insulin

Answer: D

10: If for some reason the parietal cells of the gut epithelium become partially non-functional, what is likely to happen?

(A) The pancreatic enzymes and specially the trypsin and lipase will not work efficiently

(B) The pH of stomach will fall abruptly

(C) Steapsin will be more effective

(D) Proteins will not be adequately hydrolysed by pepsin into proteoses and peptones

Answer: D

For More Questions Biology Exam - Click Here