Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Questions ​Civil Judge & Public
Important MCQs

Questions ​Civil Judge & Public

EEnvatX Team16 Oct 20261 min read
Questions ​Civil Judge & Public

Q1. Alimony under Section 25 of the Hindu Marriage Act, 1955 can be ordered by-

  1. a civil court
  2. a court exercising jurisdiction under Hindu Marriage Act, 1955
  3. Both (A) and (B)
  4. Neither (A) nor (B)

Answer: B

Q2. A Father Karta can alienate a part of joint family property out of love and affection to-

  1. Daughter
  2. Son
  3. Wife
  4. All of the above

Answer: D

Q3. By 2005 Amendment of the Hindu Succession Act, 1956 a son is liable to pay which of the following?

  1. Untainted debt of father
  2. Tainted debt of father
  3. Untainted debt procured by father before the amendment in the Act
  4. None of the above

Answer: C

Q4. In the absence of the class I heir who ingerits the property of a Hindu male ?

  1. Father
  2. Brother
  3. Sister
  4. All of the Above

Answer: A

Q5. In case of 'desertion' the wife has to prove which of the following facts?

  1. The husband has abandoned her
  2. That he has done so without any reasonable cause and against her wish and without her consent
  3. That he has wilfully neglected her
  4. All of the above

Answer: D

Q6. Which of the following is not a ground of divorce under the Special Marriage Act, 1954?

  1. Adultery
  2. Cruelty
  3. Conversion
  4. Desertion

Answer: C

  1. Under Muslim Law the following are guardians for marriage of a minor-
  2. Father 2. Mother
  3. State 4. Brother

Choose the correct order in which their guardianship accrues-

(A) 1,2,3,4

(B) 2,1,4,3

(C) 1,4,2,3

(D) 3,4,2,1

Ans. (C)

Q8. Mute marriage comes to an end by-

  1. Talaq
  2. Hiba-i-Muddat
  3. Talaq-i-Tafweez
  4. None of the above

Answer: B

Q9. A Muslim women need to observe iddat in which of the following?

  1. Muta marriage
  2. Irregular marriage
  3. Valid marriage
  4. All of the above

Answer: D

Q10. Dissolution of Muslim Marriage Act, 1939 is based on the principales of which school of Muslim law?

  1. Hanafi
  2. Shafei School
  3. Maliki School
  4. Zaidi School

Answer: C

For More Questions ​Civil Judge & Public - Click Here