Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Questions Olmpiad IMO-Mathematics
Important MCQs

Questions Olmpiad IMO-Mathematics

EEnvatX Team16 Oct 20262 min read
Questions Olmpiad IMO-Mathematics

Q1. In a Plane 3 lines and a circle are given. If points of intersection of two lines or that of a line with the circle are counted ,the maximum number of points of intersections possible In this is ____.

  1. 12
  2. 9
  3. 6
  4. 5

Ans . (B)

2.13113111311113………..is _______.

(A) Rational number

(B) An integer

(C) An irrational number

(D) Not a real number

Ans. (C)

Q3. Given that H.C.F. (306, 1314) = 18, find L.C.M. (306, 1314).

  1. 83234
  2. 23238
  3. 22338
  4. 23328

Answer: C

Q4. The product of two consecutive natural numbers is always _______.

  1. An even number
  2. An odd number
  3. A prime number
  4. Divisible by 3

Answer: A

Q5. A circular field has a circumference of 360 km. Two cyclists Sumeet and Samrat start together and can cycle at speeds of 12km/hr and 15 km/hr respectively around the circular Field. After how many hours will they meet again at the starting point

  1. 60
  2. 8
  3. 100
  4. 120

Answer: D

Q6. H.C.F. of (10224, 1608) is _______.

  1. 12
  2. 24
  3. 48
  4. 96

Answer: B

Q7. Find the largest positive integer that will divide 398, 436 and 542 leaving remainders 7, 11 and 15 respectively.

  1. 15
  2. 16
  3. 17
  4. 18

Answer: C

Q8. MANGO IS CODED AS 31-1-41-7-51, Then how will be LEAF be coded in that language ? If in a certain code language,

  1. 21-10-8-9
  2. 21-10-9-8
  3. 21-5-6-1
  4. 21-5-1-6

Answer: D

Q9. Four friends Mohit, Raj, Varun and Anuj live in a same locality. The house of Raj is in the East of Mohit’s house and in the North of Varun’s house. The house of Varun is the West of Anuj’s house. Anuj’s house is in which direction w.r.t. Mohit’s house?

  1. South-East
  2. South
  3. North-West
  4. West

Answer: A

  1. Six lectures – A,B,C,D,E and F – are to be delivered from Monday to Sunday, one lecture everyday.

(i) Lecture C cannot be delivered on Friday.

(ii) Lecture A is delivered immediately after lecture D.

(iii) There should be a gap of two days between the lectures B and F.

(iv) There is one holiday except Saturday. Lecture F is delivered on the next day of holiday.

(v) Lecture E is delivered on Wednesday and it is not immediately followed by lecture F.

How many lectures were delivered between lectures F and D ?

(A) None

(B) Two

(C) Three

(D) Four

Ans.(A)

For More Questions Olmpiad IMO-Mathematics - Click Here

Mathematics combo
🎁 COMBO OFFER
Mathematics – Complete Pack
85 Mock Tests (55 Eng + 30 Hin) + 2,000 MCQ eBook
₹251₹500
Get the Combo →
Mathematics Combo
₹251 · 85 Mock Tests
View →