Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Questions Paper For Engineering
Important MCQs

Questions Paper For Engineering

EEnvatX Team16 Oct 20261 min read
Questions Paper For Engineering

Q1. A satellite is orbiting around the earth by what percentage should we increase its velocity so as to enable it escape away from the earth?

  1. 41.4%
  2. 50%
  3. 82.8%
  4. 100%

Answer: A

Q2. At what temperature, the hydrogen molecule will escape from earth’s surface?

  1. 10 1 k
  2. 10 2 k
  3. 10 3 k
  4. 10 4 k

Answer: D

Q3. An observer moves towards a stationary source of sound with a velocity one –tenth the velocity of sound. The apparent increase in frequency is:

  1. Zero
  2. 10%
  3. 5%
  4. 0.1%

Answer: B

Q4. The effective length of a magnet is 31.4 cm and its pole strength is 0.5 Am. if it is bent in the form of semicircle, what will be its magnetic moment then?

  1. 0.12Am 2
  2. 0.1Am 2
  3. 0.05Am 2
  4. 0.01Am 2

Answer: B

Q5. a proton of energy 2 MeV is moving is a circular path in a magnetic field. what should be the energy of a deuteron, so that it also describes circular path of radius equal to that of the proton ?

  1. 1 MeV
  2. 2 MeV
  3. 4 MeV
  4. 0.5 MeV

Answer: A

Q6. n identical spherical drops each of radius r are charged to same potential v. they combine to form a bigger drop. the potential of the big drop will be:

  1. n 1/ 3 V
  2. n 2/ 3 V
  3. v
  4. nV

Answer: B

Q7. The wavelength of maximum energy, released during an atomic explosion was 2.93 x10 -10 m-k, the maximum temperature attained must be of the order of:

  1. 10 -7 k
  2. 10 7 k
  3. 10 -3 k
  4. 5.86 X 10 -7 k

Answer: B

Q8. In hydrogen atom when an electron jumps from second to first orbit, the wavelength of line emitted is :

  1. 0.563 Å
  2. 4861 Å
  3. 4102 Å
  4. 1213 Å

Answer: D

Q9. Two identical heaters of 220 V, 1000 W placed in parallel with each other across 220 V line, then the combined power is:

  1. 1000W
  2. 2000W
  3. 500W
  4. 4000W

Answer: B

Q10. If magnetic material moves from stronger to weaker parts of magnetic field, then it is known as:

  1. Anti –ferromagnetic
  2. Ferromagnetic
  3. Diamagnetic
  4. Paramagnetic

Answer: C

For More Paper Engineering - Click Here