Skip to main content
Image
Loading
Home โ€บ Blog โ€บ Important MCQs โ€บ Questions Paper JEE Mains
Important MCQs

Questions Paper JEE Mains

EEnvatX Team16 Oct 20262 min read
Questions Paper JEE Mains

Q1. The binding energy per nucleon for the parent nucleus is E 1 and that for the daughter nuclei is E 2 . Then

  1. E 2 = 2E 1
  2. E 1 > E 2
  3. E 2 > E 1
  4. E 1 = 2E 2

Answer: C

Q2. A diatomic ideal gas is used in a car engine as the working substance. If during the adiabatic expansion part of the cycle, volume of the gas increases from V to 32 V, the efficiency of the engine is

  1. 0.5
  2. 0.75
  3. 0.99
  4. 0.25

Answer: B

Q3. If a source ol power 4 kW produces 1020 photons/second, the radiation belong to a part of the spectrum called

  1. X-rays
  2. ultraviolet rays
  3. microwaves
  4. y-rays

Answer: A

Q4. The respective number of significant figures for the numbers 23.023, 0.0003 & 2.1 ร— 10 โ€“3 are

  1. 5, 1, 2 (b) 5, 1, 5
  2. 5, 5, 2 (d) 4, 4, 2

Answer: A

Q5. As the beam enters the medium, it will

  1. diverge
  2. converge
  3. diverge near the axis and converge near the periphery
  4. travel as a cylindrical beam

Answer: B

Q6. The standard enthalpy of formation of NH 3 is โ€“46.0 kJ mol โ€“1 If the enthalpy of formation of H 2 from its atoms is โ€“436 kJ mol โ€“1 and that of N 2 is โ€“712 kJ mol โ€“1 , the average bond enthalpy of Nโ€”H bond in NH 3 is

  1. โ€“964 kJ mol โ€“1
  2. +352 kJ mol โ€“1
  3. +1056 kJ mol โ€“1
  4. โ€“1102 kJ mol โ€“1

Answer: B

The time for half-life period of a certain reaction, A โ†’ products is 1 h. When the initial concentration of the reactant 'A', is

2.0 mol L โ€“1 , how much time does it take for its concentration to come from 0.50 to 0.25 mol L โ€“1 , if it is a zero order reaction?

(a) 4 h

(b) 0.5 h

(c) 0.25 h

(d) 1 h

Ans. c

  1. A solution containing 2.675 g of CoCl 3 .6NH 3 (molar mass = 267.5 g mol โ€“1 ) is passed through a cation exchanger. The chloride ions obtained in solution were treated with excess of AgNO 3 to give 4.78 g of AgCl (molar mass = 143.5 g mol โ€“1 ). The formula of the complex is

(At mass of Ag = 108 u)

(a) [Co(NH 3 ) 6 ]Cl 3

(b) [CoCl 2 (NH 3 ) 4 ]Cl

(c) [CoCl 3 (NH 3 ) 3 ]

(d) [CoCl(NH 3 ) 5 ]Cl 2

Ans. a

Q9. The speed of light in the medium is

  1. minimum on the axis of the beam
  2. the same everywhere in the beam
  3. directly proportional to the intensity l
  4. maximum on the axis of the beam

Answer: A

Q10. From amongst the following alcohols, the one that would react fastest with conc. HCl and anhydrous ZnCl 2 , is

  1. 2-butanol
  2. 2-methylpropan-2-ol
  3. 2-methylpropanol
  4. 1-butanol

Answer: B

For More Questions JEE Mains - Click Here