Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Questions with Answer Biology
Important MCQs

Questions with Answer Biology

EEnvatX Team16 Oct 20262 min read
Questions with Answer Biology

1 : One of the commonly used plant growth hormone in tea plantations is

A: ethylene

B: abscissic acid

C: zeatin

D: indole-3-acetic acid

Correct Answer: D

2 : Jaundice is a disorder of

A: excretory system

B: skin and eyes

C: digestive system

D: circulatory system

Correct Answer: C

3: Kranz anatomy is one of the characteristics of the leaves of

A: potato

B: wheat

C: sugarcane

D: mustard

Correct Answer: C

4: In Antirrhinum, two plants with pink flowers were hybridized. The F, plants produced red, pink and white flowers in the proportion of 1 red, 2 pink and 1 white. What could be the genotype of the two plants used for hybridization? Red flower colour is determined by RR, and white by rr genes.

A: rrrr

B: RR

C: Rr

D: rr

Correct Answer: C

5: Transport of food material in higher plants takes place through

A: companion cells

B: transfusion tissue

C: tracheids

D: sieve elements

Correct Answer: D

6: Which one of the following is monoecious?

A: Marchantia

B: Cycas

C: Pinus

D: Date palm

Correct Answer: C

7: A cross in which an organism showing a dominant phenotype is crossed with tbri receseive parent in order to know its genotype is called

A: monohybrid cross

B: back cross

C: test cross

D: dihybrid cross

Correct Answer: C

8: The Indian rhinoceros is a natural inhabitant of which one of the Indian states?

A: Uttarakhand

B: Uttar Pradesh

C: Himachal Pradesh

D: Asom

Correct Answer: D

9: Black (stem) rust of wheat is caused by

A: Alternaria solani

B: Ustilago nuda

C: Puccinia graminis

D: Xanthomonas oryzae

Correct Answer: C

10: A person suffering from a disease caused by Plasmodium, experiences recurring chill and fever at the time when the

A: sporozoites released from RBCs are being rapidly killed and broken down inside spleen

B: trophozoites reach maximum growth and give out certain toxins

C: parasite after its rapid multiplication inside RBCs ruptures them, releasing the stage to enter fresh RBCs

D: mierogametcytes and megagametocytes are being destroyed by the WBCs

Correct Answer: C

For More Questions with Answer Biology - Click Here