Skip to main content
Image
Loading
Home โ€บ Blog โ€บ Important MCQs โ€บ Questions with Answer BSNL (JAO)
Important MCQs

Questions with Answer BSNL (JAO)

EEnvatX Team16 Oct 20262 min read
Questions with Answer BSNL (JAO)

Q1. Registered companies are the companies which are incorporated

  1. By a royal character.
  2. By a special Act of Parliament.
  3. Under the companies Act, 1956
  4. By a special Act of Legislative Assembly

Answer: C

Q2. Under the companies Act, 1956, a private company

  1. Must have at least 7 members.
  2. Cannot have more than 20 members.
  3. Must prohibit invitation to the public to subscribe for its shares.
  4. Must issue a prospectus or a statement in lieu of prospectus.

Answer: C

Q3. A public company can be converted into a private company by passing

  1. A special resolution to after the aricles to include the restrictions on private companies.
  2. An ordinary resolution.
  3. A special resolution to alter the articles and obtaining the approval of the company of the Central Government
  4. By passing a special resolution and obtaining the approval of the company law Board.

Answer: C

Q4. A company is deemed to be a subsidiary of another company.

  1. When the latter controls the composition of the board of directors of the former.
  2. When the former controls the composition of the Board of the Directors of the latter.
  3. When the former holds more than half in nominal value of equity share capital of the latter.
  4. None of these.

Answer: A

Q5. The secretary of a company may be

  1. Any individual, firm or body corporate
  2. Only an individual
  3. Only a body corporate
  4. Only a firm

Answer: B

Q6. The particular of the appointment of a secretary must be filed with the Registrar of companies within

  1. 15 days of his appointment.
  2. 21 days of his appointment.
  3. 30 days of his appointment.
  4. 3 months of his appointment.

Answer: C

Q7. The certificate of incorporation can be disputed on the following grounds:

  1. Where all the signatories are minors.
  2. Where signatures to the memorandum are forged.
  3. Where the memorandum is signed by only 1 person for all the7 subscribers.
  4. None of these.

Answer: D

Q8. The minimum number of persons required to form public company is

  1. 2
  2. 7
  3. 2
  4. 50

Answer: B

Q9. A company may change its name by passing

  1. A special resolution. *
  2. An ordinary equal resolution.
  3. A special as well as an ordinary resolution as the case may be.
  4. An unanimous resolution of the Board of Directors.

Answer: A

Q10. In case of change of registered office of a company from the place to another in the same town, a notice is to be given to, the registered or within

  1. 21 days of the change.
  2. 30 days of the change.
  3. 1 month of the change.
  4. 3 months of the change.

Answer: B

For More Questions with Answer BSNL (JAO) - Click Here

BSNL JAO combo
๐ŸŽ COMBO OFFER
BSNL JAO โ€“ Complete Pack
30 Mock Tests (20 Eng + 10 Hin) + 1,000 MCQ eBook
โ‚น251โ‚น500
Get the Combo โ†’
BSNL JAO Combo
โ‚น251 ยท 30 Mock Tests
View โ†’