Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Questions with Answer CET-KARNATAK
Important MCQs

Questions with Answer CET-KARNATAK

EEnvatX Team16 Oct 20262 min read
Questions with Answer CET-KARNATAK

Q1. The resultant of two forces, one double the other in magnitude, is perpendicular to the smaller of the two forces. The angle between the two forces is:

  1. 120 0
  2. 60 0
  3. 90 0
  4. 150 0

Answer: A

Q2. One kilogram of ice at 0 0 C is mixed with one kilogram of water at 80 0 C. the final temperature of the mixture is ( take : specific heat of water = 4200 J kg -1 K -1 . Heat of ice = 336 kJ kg -1 )

  1. 40 0 C
  2. 60 0 C
  3. 0 0 C
  4. 50 0 C

Answer: C

Q3. A carnot’s engine is made to work between 200 C and 0 C first and then between 0 0 C and - 200 0 C. the ratio of the engine in the two cases is:

  1. 1 : 1 73
  2. 1 73 : 1
  3. 1 : 2
  4. 1 : 1

Answer: A

Q4. An object is a placed 12 cm to the left of a converging lens of local length 8 cm. another converging lens of 6 cm focal length is placed at a distance of 30 cm. to the right of the first lens. The second lens will produce:

  1. A virtual enlarged image
  2. No image
  3. A real inverted image
  4. A real enlarged image

Answer: C

Q5. The resistance of an incandescent lamp is:

  1. Smaller when switched on
  2. Greater when switched off
  3. The same whether it is switch off or switch on
  4. Greater when switched on

Answer: D

Q6. A superconductor exhibits perfect:

  1. Ferromagnetism
  2. Ferrimagnetism
  3. Diamagnetism
  4. Paramagnetism

Answer: C

Q7. A magnet is dropped down an infinitely long vertical copper tube. Then:

  1. The magnet moves with continuously decreasing velocity and ultimately comes to rest
  2. The magnet moves with continuously increasing velocity and ultimately acquires a constant terminal velocity
  3. The magnet moves with continuously increasing velocity and acceleration
  4. The magnet moves with continuously increasing velocity but constant acceleration

Answer: B

Q8. Whenever a hydrogen atom emits a photon in the Balmer series, it:

  1. May emit another photon in the paschen series
  2. Need not emit any more photon
  3. May emit another photon in the balmer series
  4. Must emit another photon in the lyman series

Answer: D

Q9. The SI unit of radioactivity is:

  1. Rutherford
  2. Roentgen
  3. Becqueral
  4. Curie

Answer: D

Q10. An ammeter and a voltmeter are joined in series to a cell. Their reading are A and V respectively. If a resistance is now joined in parallel with the voltmeter, then:

  1. A will decreases, V will increase
  2. A will increase, V will decrease
  3. Both A and V will increase
  4. Both A and V will increase

Answer: B