Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Questions with Answer ESE-Electrical Engineering
Important MCQs

Questions with Answer ESE-Electrical Engineering

EEnvatX Team16 Oct 20262 min read
Questions with Answer ESE-Electrical Engineering

1.When a very small amount of higher conducting metal is added to a conductor, its conductivity will

(a) increase

(b) decrease

(c) remain the same

(d) increase or decrease depending on the impurity

Ans. (b)

Q2. An electrically balanced atom has 30 protons in its nucleus and 2 electrons in its outermost shell. The materials made of such atom is

  1. a conductor
  2. an insulator
  3. a semiconductor
  4. a superconductor

Answer: A

Q3. The temperature coefficient of resistance of a doped semiconductor is

  1. always positive
  2. always negative
  3. zero
  4. positive or negative depending upon the level of doping

Answer: D

4.In the slice processing of an integrated circuit

(a) components are formed in the areas where silicon dioxide remains

(b) components are formed in the areas where silicon dioxide has been removed

(c) the diffusing elements diffuse through silicon dioxide

(d) only on diffusion process is used

Ans. (a)

5.Permanent magnet loses the magnetic behaviour when heated because of

  1. atomic vibration
  2. dipole vibration
  3. realignment of dipoles

Which of the above are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 1, 2 and 3

(d) 2 and 3

Ans. (c)

6.The magnetic field required to reduce the residual magnetization to zero is called

(a) retentivity

(b) coercivity

(c) hysteresis

(d) saturation

Ans. (b)

7.A certain fluxmeter has the following specifications

Air gap flux density = 0.05 Wb/m 2 Number of turns on moving coil = 40 Area of moving coil = 750 mm 2 If the flux linking 10 turns of a search coil of 200 mm2 area connected to the fluxmeter is reversed in a uniform field of 0.5 Wb/m 2 , then the deflection of the fluxmeter will be

(a) 87.4°

(b) 76.5°

(c) 65.6°

(d) 54.7°

Ans. (b)

8.Consider the following statements

  1. Both ferromagnetic and ferrimagnetic materials have domain structures; each domain has randomly oriented magnetic moments when no external field is applied.
  2. Both ferromagnetic and ferrimagnetic materials make those domains that have favourable orientation to the applied field grow in size.
  3. The net magnetic moment in ferromagnetic materials is higher than that in ferrimagnetic materials.
  4. The net magnetic moment in ferrimagnetic materials is higher than that in ferromagnetic material.

Which of the above statements are correct?

(a) 1 and 4 only

(b) 1, 2 and 4

(c) 2 and 4 only

(d) 1, 2 and 3

Ans. (b)

9.The Hall voltage, V H , for a thin copper plate of 0.1 mm carrying a current of 100 A with the flux density in the z-direction, B z = 1 Wb/m 2 and the Hall coefficient, R H = 7.4 × 10–11 m 3 / C, is

(a) 148 µV

(b) 111 µV

(c) 74 µV

(d) 37 µV

Ans. (c)

10.A Zener regulator has an input voltage varying between 20 V and 30 V. The desired regulated voltage is 12 V, while the load varies between 140 and 10k𝛺 The maximum resistance in series with the unregulated source and Zener diode would be

(a) 3.3 𝛺

(b) 6.6𝛺

(c) 36.6 𝛺

(d) 93.3𝛺

Ans. (d)

For More Questions with Answer ESE-Electrical Engineering - Click Here

ESE Electrical Engineering combo
🎁 COMBO OFFER
ESE Electrical Engineering – Complete Pack
17 Mock Tests
₹251₹500
Get the Combo →
ESE Electrical Engineering Combo
₹251 · 17 Mock Tests
View →