Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › Queston with Answer Law Exam
Important MCQs

Queston with Answer Law Exam

EEnvatX Team16 Oct 20263 min read
Queston with Answer Law Exam

Q1. 'X' cuts down a tree on Y's land with the intention of dishonesty taking the tree out of Y's possession without his consent. What is 'X' guilty of?

  1. No offense until the tree is taken away
  2. The offence of criminal misappropriation of property
  3. The offence of criminal breach of trust
  4. The offence of theft as soon as the tree is severed from the ground

Answer: D

Q2. 'X' by putting 'Z' in fear of grievous hurt, dishonestly induces 'Z' to sign a blank paper and deliver it to 'X'. Which offence is committed by 'X' ?

  1. No offence
  2. Criminal misappropriation
  3. Extortion
  4. Robbery

Answer: C

Q3. 'X' knows that 'Y' is suffering from enlarged spleen. He gives 'Y' a first blow which ruptures the spleen and causes his death. 'X' being a doctor knows that a moderate blow on that region would rupture the spleen and is likely to cause Y's death. What is 'X' guilty of?

  1. Culpable homicide not amounting to murder as 'X' knew that his act is likely to cause death
  2. Murder as 'X' knew that his act is likely to cause death of 'Y' to whom the injury was inflicted
  3. No offense as the blow would not have caused death of a normal man in ordinary circumstances of the case
  4. An offence other than murder or culpable homicide not amounting to murder

Answer: B

Q4. In which one of the following cases did the Supreme court of India strike down Section 303 of O.P.C. as unconstitutional?

  1. Machhi Singh Vs. State of Punjab
  2. Bachan Singh Vs. State of Punjab
  3. Santa Singh Vs. State of Punjab
  4. Mithu Vs. State of Punjab

Answer: D

Q5. To constitute an offence of criminal conspiracy, what is the necessary condition to be proved?

  1. There must be a prior meeting of two or more persons
  2. There must be an agreement of two or more persons to do an illegal act or to do legal act by illegal means
  3. A person does an illegal act with the help of two or more persons
  4. Two or more persons commit a crime on a sudden provocation with guilty mind

Answer: B

Q6. 'X' instigates 'Y' to murder 'Z'. 'Y' in pursuance of the instigation stabs 'Z' who recovers from the wound. Which one of the following statements is correct?

  1. 'Y' is liable for attempt to murder and 'X' is liable for abutment of attempt to murder
  2. 'Y' is guilty of attempt to murder and 'X' is guilty of abetment of murder
  3. 'Y' is guilty of attempt to murder and 'X' is guilty of no offence
  4. 'X' is guilty of attempt to murder and 'Y' is guilty of offence

Answer: B

8 'X' with the intention of causing death of 'Y' instigates a child below 7 years of age to mix poison in the food of 'Y' in the absence of 'X' . 'Y' takes the food and dies. What is 'X' guilty of?

(a) No offence

(b) Abetment of murder

(c) Murder

(d) Culpable homicide not amounting to murder

Ans. (c)

Q9. Which one of the following statements regarding Section 34 and 149 of the Indian Penal Code is correct?

  1. Common intention and common object are the same
  2. Both are distinct offences in themselves
  3. Section 34 enunciates a mere principle of liability and creates no offence while Section 149 creates a specific offence
  4. Sections 34 and 149 are mutually helping Sections

Answer: C

Q10. 'A' is at work with a hatchet : the head flies off and kills a man who is standing by. What offence is committed by 'A' in this situation ?

  1. 'A' has committed the offence of culpable homicide
  2. 'A' has committed the offence of culpable homicide not amounting to murder
  3. 'A' has committed no offence as it was an accident
  4. 'A' has committed no offence as use of hatchet was a necessity of his livelihood

Answer: C

For More Queston with Answer Law Exam - Click Here