Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › SSC Stenographer Grade C & D Examination Paper
Important MCQs

SSC Stenographer Grade C & D Examination Paper

EEnvatX Team16 Oct 20261 min read
SSC Stenographer Grade C & D Examination Paper

Q1. Hire and Fire is the policy of

  1. Capitalism
  2. Socialism
  3. Mixed Economy
  4. Traditional Economy

Answer: A

Q2. The latest volume of foodgrains to be given per family as determined under ‘Annapurna Scheme’is

  1. 35 kg
  2. 20 kg
  3. 10 kg
  4. 40 kg

Answer: A

Q3. The fish catch by Indian fishermen in the international waters are part of the GDP OF

  1. Sri Lanka
  2. India and Sri Lanka
  3. India
  4. India and Indonesia

Answer: C

Q4. The Nobel Prize for Economics was instituted by

  1. Alfred Nobel
  2. Sweden’s Central Bank
  3. The Nobel Committee
  4. World Bank

Answer: B

Q5. The main competitor for the Indian jute industry is

  1. China
  2. Nepal
  3. Bangladesh
  4. Japan

Answer: C

Q6. which of the following items is under the state Lists?

  1. Agriculture
  2. Criminal Law
  3. Education
  4. Defence

Answer: C

Q7. 'Dual citizenship is a feature of

  1. Unitary government
  2. Federal government
  3. Parliamentary government
  4. Presidential government

Answer: B

Q8. In the Constitution of '-India which Article mentions about the establishment State in India?

  1. 99
  2. 39
  3. 59
  4. 69

Answer: B

Q9. The essential feature of democracy is giving prominence to the

  1. Executive
  2. judiciary
  3. Citizen
  4. Civil Society

Answer: C

Q10. Which of the following writs can lie only against a person holding a public office

  1. Habeas corpus
  2. Mandamus
  3. Prohibition
  4. Certiorari

Answer: B

For More SSC Stenographer Grade C & D Examination Paper - Click Here

SSC Stenographer combo
🎁 COMBO OFFER
SSC Stenographer – Complete Pack
30 Mock Tests + 4,000 MCQ eBook
₹251₹500
Get the Combo →
SSC Stenographer Combo
₹251 · 30 Mock Tests
View →