Skip to main content
Image
Loading
Home › Blog › Important MCQs › UGC-NET Sociology Previous Year Paper
Important MCQs

UGC-NET Sociology Previous Year Paper

EEnvatX Team16 Oct 20261 min read
UGC-NET Sociology Previous Year Paper

Q1. Who has stated that the history of society is the history of the class struggle?

  1. Emile Durkheim (B) George Herbert mead
  2. Erving Goffmann (D) Karl Marx

Answer: D

Q2. Who has propounded the concept of‘collective representation’ in sociology?

  1. Emile Durkheim (B) Max Weber
  2. Auguste Comte (D) Karl Marx

Answer: A

Q3. A Society which pessimistically depicts the social transformation brought about by modernization is a :

  1. Global society (B) Local society
  2. Mass society (D) Civil society

Answer: B

Q4. In any social arrangement in which the behaviour of majority is governed by norms and roles is known as :

  1. Association (B) Community
  2. Institution (D) Culture

Answer: B

Q5. Lack of appropriate cultural resources like language and knowledge is known as :

  1. Cultural materialism (B) Cultural deprivation
  2. Cultural trait (D) Cultural pluralism

Answer: B

Q6. Who has said that “man’s uniqueness lies in his possession of culture”?

  1. R.M. Maclver (B) E. Durkheim
  2. R. Benedict (D) K. Davis

Answer: C

Q7. Which one of the following is not an ascribed status?

  1. Sex (B) Age
  2. Occupation (D) Kinship

Answer: D

Q8. Which one of the following refers to an individual whose behaviour in a particular role provides a pattern upon which another individual bases his behaviour in performing the same role?

  1. Ideal role (B) Role model
  2. Perceived role (D) Internalized role

Answer: B

Q9. Who has observed that ‘each person in society inevitably occupies multiple statuses and that, for each of these statuses, there is an associated role’?

  1. R.K. Merton (B) R. Linton
  2. T. Newcomb (D) W.F. Ogburn

Answer: A

Q10. The distinction between in-group and out-gyoup was given by :

  1. G. Simmel (B) P. Sorokin
  2. W.G. Sumner (D) H. Spencer

Answer: C

For More Previous Year Paper - Click Here

UGC NET Sociology combo
🎁 COMBO OFFER
UGC NET Sociology – Complete Pack
40 Mock Tests + 1,500 MCQ eBook
₹251₹500
Get the Combo →
UGC NET Sociology Combo
₹251 · 40 Mock Tests
View →